- Nowy

Lin narybek 15-20 cm, oczko, staw
Lin to gatunek niedużej ryby słodkowodnej z rodziny karpiowatych występujący w niemal całej Europie prócz Islandii, północnej Szkocji, północnej Skandynawii i Dalmacji. Spotykany również w wodach lekko słonawych, np. w przybrzeżnej strefie Bałtyku. Bardzo odporny na niską zawartość tlenu.
Osiąga długość 30-40 cm i masę ciałą 1-2 kg, wyjątkowo do 70 cm i 7,5 kg (Węgry, Rumunia). Ciało lina jest krępe, wygrzbiecone, okrągłe w poprzecznym przekroju, pokryte drobnymi łuskami, głęboko osadzonymi w pokrytej śluzem skórze. Płetwy charakterystycznie zaokrąglone. Oczy stosunkowo małe, okrągłe. Otwór gębowy poziomy, w jego kącikach po jednym krótkim i miękkim wąsiku. W okresie młodocianym lin zjada plankton. Później pokarm jego stanowią małe zwierzęta denne (robaki, ślimaki, larwy owadów, mięczaki), rośliny, a także na pół przegniłe ich części. Zimą nie przyjmuje pokarmu.